Constanta

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Constanta - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina). LIVRAREA SE FACE PRIN CURIERAT.
https://produsecuratat.ro/shop/

Fluxul de numerar este procesul care tine afacerea in viata si dicteaza in afaceri

Fluxul de numerar este procesul care tine afacerea in viata si dicteaza in afaceri

Detalii anunt

Telefon
0729905555
Categorie
Anunturi consultanta in afaceri
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
241

Voteaza & Distribuie

Prezentare anunt

Fluxul de numerar este procesul care tine afacerea in viata si dicteaza in afaceri

Ai o afacere la inceput de drum, dar observi cum usor incepe sa creasca? Stii care sunt cei mai importanti indicatori pe care trebuie sa ii ai in vedere? Cu siguranta te-ai gandit la venituri sau profit, insa noi iti spunem ca fluxul de numerar este cel mai important de urmarit. Iata cum sa faci asta!

Procesul de mentinere a unei afaceri in viata se poate rezuma printr-o sintagma foarte simpla: managementul cash flow-ului! Ce inseamna asta? Cat de bine reusim sa gestionam intrarile si iesirile de bani din firma astfel incat sa nu ramanem cu plati neachitate la termen care, in cazul in care se acumuleaza, ne pot duce in incapacitate de plata si chiar in faliment. Inceputul afacerii poate da senzatia ca drumul va fi lin, mai ales daca antreprenorul are un capital solid de debut. Ulterior, insa, cand cheltuielile vor trebui sustinute din incasari, gestionarea fluxurilor de numerar devine vitala.

Cum se poate feri un antreprenor de probleme de cash flow si care sunt greselile de evitat in aceasta privinta?


Cash flow-ul sau fluxul de numerar dintr-o afacere este cel mai important criteriu de urmarit intr-un business. In cazul in care nu il monitorizezi corect, afacerea ta poate sa dea gres, iar tu sa nu constientizezi cauzele reale. Nu este indicat sa ajungi in situatii in care nu ai suficient cash pentru a acoperi anumite cheltuieli, asa ca iata ce trebuie sa ai in vedere!

In orice afacere, inainte sa incepa profitul exista cheltuielile. Mai exact investitiile pe care esti nevoit sa le faci intr-o afacere aflata la inceput de drum. Investitii in echipamente, in oamenii potriviti, in produse, servicii, etc. Toate aceste lucruri necesita cheltuieli inainte de a face orice incasari si de a incepe sa ai profit. Asadar, fii atent la sumele cheltuite, daca acestea sunt mult mai mari decat ar insemna eventualele incasari, atunci planul nu este cel corect. Incearca sa revizuiesti operatiunile. De asemenea, daca stii ca ai nevoie de un imprumut, atunci aplica pentru o linie de credit din timp, pentru a nu fi in impas financiar la nevoie.

Cu alte cuvinte trebuie sa fii atent si sa realizezi un plan de afaceri fiabil si real!

Stabileste un pret corect pentru produsele tale

Acesta trebuie sa tina cont de:
  • Tipul de client caruia se adreseaza produsele;
  • Cantitatea disponibila spre vanzare;
  • Modul de distributie;
  • Modul de promovare;
  • Preturile competitorilor.

Daca exista un lucru pe care l-am invatat de la companiile de dimensiune medie, este faptul ca cash-flow-ul este rege. De cate ori nu v-ati gandit la toate lucrurile pe care le-ati putea face daca ar exista banii necesari intr-un cont? La fel e si in cazul firmelor: de multe ori nu reusesc sa investeasca in anumite directii si asta nu pentru ca afacerea n-ar fi profitabila, ci doar pentru ca nu exista un control eficient al cash-flow-ului. Un raport din 2012 arata ca in 2011, de exemplu, companiile incasau banii in medie cu 14,1% mai tarziu, ceea ce ingreuna si mai mult situatia fluxurilor de numerar.

Cash-flow-ul sau fluxul de numerar reprezinta diferenta dintre intrarile si iesirile de numerarefectuate de o companie pe parcursul unui exercitiu financiar. Intrarile sunt date de incasarile companiei provenind de la clienti, debitori, investitori, din vanzarea unor imobilizari corporale sau din incasarea unor imprumuturi primite pe termen lung. Iesirile sunt banii care se platesc pentru salarii, chirii, materii prime, servicii, creditorilor sau actionarilor.

Ce trebuie sa iti retina atentia si pe ce trebuie sa te axezi?

Controlul stocurilor

Regula de baza: nu tine stocuri mai mari decat ai nevoie.

Stocurile in depozit inseamna bani imobilizati. Nu intamplator multinationalele lucreaza pe baza unei filozofii de tip fără stoc sau altfel spus, stoc 0. Ele produc doar atat cat au comenzi si cumpara materii prime doar cat sa poata produce bunurile destinate onorarii comenzilor. Stocurile peste limita iti vor ocupa spatiul de depozitare si vor antrena costuri suplimentare pentru pastrare.

Nivelul optim se poate atinge pe baza experientei acumulate in domeniu, prin incercari si evident erori. Se pot seta niveluri maxime si minime pentru fiecare tip de produs si doar atunci cand se depasesc limitele se trece la stoparea achzitiilor/ achizitionarea de stocuri suplimentare.

Un sistem 0 stocuri, presupune o relatie foarte buna cu furnizorii de materii prime care trebuie sa fie suficient de prompti in onorarea comenzilor tale. Daca negociezi excesiv preturile cu ei s-ar putea sa nu fie dispusi sa prioritizeze onorarea comenzilor tale.

Controlul platilor catre furnizori

Ideal ar fi sa negociezi termene cat mai intinse pentru plata facturilor de la furnizori sau cel putin durata de plata a furnizorilor sa depaseasca durata de incasare a facturilor pentru a nu avea probleme de cash flow.

Controlul incasarilor

Un sistem bun de management a creditului acordat clientilor este de importanta colosala intr-o afacere. Cum poti sa te asiguri ca iti vei creste sansele de incasare a facturilor?

  • Verifica prealabil istoricul clientului si situatia lui financiara;
  • Acorda discounturi pentru plata in avans;
  • Verifica periodic situatia facturilor neicasate si pentru cele care scadenta depasita contacteaza partenerii de afaceri in vederea platii.

Dupa cum se observa, cash-flow-ul este sangele care iriga orice afacere. E destul de simplu: e nevoie de bani pentru a acoperi toate cheltuielile legate de functionarea companiei. Poate fi greu sa va convingeti clientii sa plateasca la timp facturile, dar mai sunt si alte modalitati de a imbunatati cash-flow-ul companiei dvs, care sunt la indemana dvs., mai ales daca folositi si un sistem de tip ERP.

Pe langa cheltuieli si venituri, componenta ERP de control al bugetelor implica si analiza cashflow-ului, ca si indicator financiar de baza. Cunoasterea din timp a varfurilor de plati, controlul termenelor de plata acordate clientilor, posibilitatea de avertizare in timp real in cazul depasirii acestora, planificarea realizarii de noi investitii sunt necesitati stringente pentru orice companie.

In sistemul ERP, cashflow-ul este prezentat atat in format tabular, divizat pe componente, cat si grafic, usor de inteles si urmarit. Astfel devin evidente punctele de maxim sau minim de cashflow si se pot planifica masuri corectorii. O categorie distincta o reprezinta documentele care au termenul de scadenta mult depasit, acestea necesitand un proces de decizie asupra influentei cashflow-ului. In plus, sistemul ERP permite si acordarea de termen de plata la nivel de linie de factura, in felul acesta putandu-se stabili scadente mai apropiate pentru produsele usor vandabile, surplusul de cashflow putand finanta produsele care necesita sustinere.

Daca o companie este in expansiune, sistemele manuale pot incetini procesele si afecteaza in mod direct fluxul de numerar. Emiterea facturilor poate dura chiar si o saptamana ceea ce poate intarzia platile si ii abate pe angajati de la activitatile producatoare de venituri. Orele petrecute pentru a trimite clientilor notificari de plata consuma si ele timp pretios.

Care sunt beneficiile urmaririi cash-flow-ului intr-o companie?

  • Ofera o imagine clara asupra tuturor incasarilor si platilor din companie
  • Ofera posibilitati de analiza a situatiei finaciare trecute
  • Creeaza premisele pentru previziuni financiare
  • Planifica platile si estimeaza corect incasarile
  • Ofera control si suport decizional managementului

Vrei mai multe informatii? Esti interesat de o prezentare sau sa gasesti o solutie impreuna cu noi? Contacteaza-ne si ne vom consulta si informa impreuna!

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Constanta - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro