Constanta

Eforie Colorat

Eforie Colorat

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 11 luni si 3 zile
Vizualizari
457

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie – 4 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat este un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc.

Accesul la evenimentele incluse în programul acestei ediții este liber. Mai multe informații despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale ale acestuia.

TEASER: youtube.com/watch?v=nV7D_jrTQG4

Demult uitată de călători și de vremuri deopotrivă, istoria fermecătoare a băilor Carmen Sylva i-ar putea inspira încă pe cei dispuși să prelungească un vis de vară într-un parcurs concret de dezvoltare sustenabilă. Festivalul Eforie Colorat readuce memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade.

“Cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc mizează pe cultură în procesul de reabilitare. Deschidem spații alternative, în care comunitățile creative își întâlnesc publicul și folosesc arta și dialogul ca modalități de chestionare a societății”.

Emil Cristian Ghiță, co-organizator al festivalului

Despre exploatarea etică și coerentă a potențialului turistic, dezvoltare sustenabilă și oportunități de creștere prin cultură va vorbi, la Eforie Sud, și jurnalistul britanic Charlie Ottely, cunoscut pentru seria documentarelor Flavours of Romania sau Wild Carpathia, invitat special al festivalului în cadrul unui colocviu cu proiecție de film programat în luna august.

Reunind genuri diferite și viziuni multidisciplinare în arta contemporană, programul celei de-a doua ediții a festivalului de ecologie și artă Eforie Colorat cuprinde o suită de 200 de evenimente, găzduite de Grădina de Vară din Eforie Sud. Este o încercare de a vorbi despre simplitate și natură într-o eră în care tehnologia schimbă totul, de la rolul și sensul actului artistic, la materia sensibilă cu care acesta operează.

Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film interne și internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere și acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public. Recitalurile de poezie sau expozițiile de fotografie întregesc oferta culturală a verii, alături de seri cu muzică clasică, experimentală și alternativă, concerte blues și jazz sau momente CineConcert. Vizitatorii se vor bucura de o zonă de drinks, spații de joacă pentru copii și de o bibliotecă pop-up.

Festivalul debutează luni, 4 iulie, de la ora 18:00, cu un concert acustic: Alexandra (Focșa) & Rosta Man Acoustic Night, urmat de scurtmetrajul „Tu, ăla cu mustaţă", o poveste despre ce a însemnat fotbalul pentru fiecare băiat crescut în România anilor '90.

Eforie Colorat redă comunității câteva centre uitate, printre care și fosta Grădină de Vară, cel mai mare spațiu cultural de la Marea Neagră, părăsit și deteriorat în cursul ultimelor decade. “Apărut din necesitatea de a oferi o alternativă într-un sector dominat de oferte comerciale, festivalul vorbește despre revitalizarea spațiilor culturale abandonate, oferind un model actual de bune practici, absolut necesar dezvoltării comunităților și turismului local. Programele noastre au deja relevanță la nivel regional și aduc publicul larg mai aproape de scena artistică contemporană. Este o încercare de a demonstra că arta este limbajul comun prin care se poate realiza schimbarea”, spune Emil Cristian Ghiță, unul dintre inițiatorii acestui program. Reunind teme verzi și subiecte stringente din lumea actuală, ediția de anul acesta a festivalului se dezvoltă în patru secțiuni interconectate: film, muzică alternativă, vernisaje sau intervenții artistice și dezbateri subsumate temelor de ecologie actuale.