Constanta

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Constanta - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro

Povestea Bisericii Negre: simbolul Brașovului

Povestea Bisericii Negre: simbolul Brașovului

Detalii

Categorie
Stiri Turism
Modificat
acum 7 luni si 3 saptamani
Vizualizari
630

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cu fațada sa impunătoare în stil gotic și turnurile înalte pentru clopote, Biserica Neagră reprezintă punctul de reper definitiv al Brașovului. Cea mai mare biserică gotică dintre Istanbul și Viena, această casă istorică de cult reflectă istoria și spiritul orașului transilvănean pe care îl domină.

Origini și construcție


Biserica Neagră se află pe locul unei structuri mai vechi, construite de Ordinul Catolic al Prémontrés în secolul al XIII-lea. Când Cavalerii Teutoni au înființat Brașovul în 1211, așezarea care a devenit cunoscută sub numele de Corona a crescut în jurul acestui centru religios.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, orașul înfloritor a dorit o nouă biserică mare, potrivită prosperității sale. Construcția grandioasei biserici catolice a început în jurul anului 1383, sub supravegherea preotului Thomas Sander. Zidarii au modelat designul bazilicii după Biserica gotică germană St. Sebaldus din Nürnberg, având trei turnuri de înălțime egală.

Peste 100 de ani, constructorii au lucrat la biserică. Portalul vestic impunător, cu un timpan fin sculptat, a fost finalizat în jurul anului 1450. În același deceniu, capelele și turnurile clopotelor au atins înălțimi de peste 60 de metri. Până în 1477, imensa structură a fost consacrată ca Biserica Sf. Maria, mândria burghezilor germani din Brașov.

Incendiile care au înnegrit Biserica


În 1689, un incendiu a devastat Brașovul, iar Biserica Sf. Maria a fost cuprinsă de flăcări. Acoperișul masiv a ars, distrugând interiorul. Doar pereții au supraviețuit, înnegriți de fum și funingine. De atunci, biserica a devenit cunoscută sub numele de Biserica Neagră.

Reconstrucția a durat aproape un secol. Un acoperiș nou cu patru etaje a fost construit. Clopotele au fost turnate, iar mobilierul baroc ornamentat a înlocuit cel pierdut în incendiu. Exteriorul întunecat de fum a inspirat noul nume sugestiv.

Dar designul gotic original a rezistat. Ferestrele arcuite cu traforaje delicate încă împodobeau pereții bisericii. Înnegrită, dar neînfrântă, biserica a rămas un simbol dur de reziliență.

De la Catolic la Lutheran – povestea băncilor


La începutul secolului al XVI-lea, vânturile Reformei au ajuns în Transilvania. În 1542, Brașovul a adoptat doctrina luterană, aliniindu-se cu o mare parte din Saxonia. Astfel, Sf. Maria s-a convertit din catolică în luterană, devenind Biserica Neagră.

Interiorul gotic a fost adaptat pentru serviciile protestante. Bănci din lemn simplu au înlocuit ornamentația catolică, umplând biserica. Fiecare bancă avea un proprietar – familii nobile, comercianți, membri ai breslelor și studenți. Numele erau inscripționate pe capetele băncilor, marcând locurile prețioase.

Băncile originale au fost distruse de foc, dar înlocuitori sculptați în mod ornamental au fost instalați în timpul reconstrucției. Astăzi, 450 de bănci rămân în uz activ, transportând enoriașii printr-o tradiție neîntreruptă care se întinde pe parcursul a 500 de ani.

Influența Otomană – colecția rară de covorașe


Începând din secolul al XVII-lea, burghezii germani bogați au donat covoare turcești elaborate pentru a împodobi interiorul Bisericii Negre. Comerțul cu Imperiul Otoman a expus sașii transilvăneni la covoarele anatoliene țesute manual. Aceste textile vibrante, percepute ca avuții exotice, au devenit decorațiuni prețioase ale bisericii.

Biserica Neagră adăpostește ceea ce este considerată cea mai impresionantă colecție de covoare turcești din lume în afara Istanbulului – peste 100, cuprinzând perioada secolelor XV-XIX. Ele îmbracă altarele, acoperă băncile și împodobesc balcoanele. Această desfășurare splendidă rămâne poate cel mai surprinzător și colorat aspect al edificiului gotic auster.

Păstrarea unei comori medievale


În secolul al XIX-lea, vârsta și stresul mediului au necesitat o restaurare extinsă. Vârfurile turnurilor au fost înlocuite cu acoperișuri piramidale din metal în 1886, după daunele cauzate de furtuni. Ulterior, în anii 1920 și '30, au avut loc renovări exterioare pentru a consolida zidăria de nisip deteriorată.

Dar Al Doilea Război Mondial a adus devastarea când bombele aliaților au provocat incendii care au distrus o mare parte din vechiul Brașov. În mod miraculos, Biserica Neagră a scăpat de distrugere. În ciuda unui trecut încărcat, sanctuarul medieval rezistă în mare parte neschimbat la exterior, în timp ce elemente baroce și din secolul al XIX-lea îmbogățesc interiorul.

De peste 600 de ani, Biserica Neagră a vegheat asupra Brașovului, supraviețuind incendiilor, războiului și regimului comunist. Astăzi, întreținută cu grijă și iubită cu drag, această cetate antică a credinței stă mândră deasupra Brașovului, mărturisind reziliența comunității sale și speranța reînnoirii sale continue. Biserica Neagră rămâne atât un refugiu sacru, cât și un simbol imuabil al trecutului încărcat de istorie al Brașovului.

În concluzie, Biserica Neagră nu este doar o clădire istorică, ci și o icoană vie, o amprentă a trecutului în piatră și lemn, ce își așteaptă vizitatorii să descopere straturile sale complexe de istorie, artă și credință. Dacă sunteți un pasionat de istorie, arhitectură sau pur și simplu vă bucurați de frumusețea și spiritul locurilor, Brașovul este o destinație pe care nu ar trebui să o ratați.

Pentru cei care planifică o vizită în acest oraș fermecător, vă recomandăm să vă cazați la Brașov Sweet Retreat. Aceste apartamente confortabile oferă toate facilitățile moderne, combinate cu cateva elemente ce te vor convinge cu siguranta – jacuzzi, sauna, semineu -, oferind astfel o experiență autentică și relaxantă. Este locul perfect de unde să explorați nu doar Biserica Neagră, ci și multe alte minuni ale Brașovului.

Nu ratați ocazia de a trăi și a înțelege istoria și cultura acestui oraș unic.

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Constanta - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina). LIVRAREA SE FACE PRIN CURIERAT.
https://produsecuratat.ro/shop/