Constanta

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Constanta - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina). LIVRAREA SE FACE PRIN CURIERAT.
https://produsecuratat.ro/shop/

Ai un dinte ciobit, rupt sau crăpat? Iată ce trebuie să știi

Ai un dinte ciobit, rupt sau crăpat? Iată ce trebuie să știi

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 9 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1017

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dinții noștri sunt unele dintre cele mai rezistente structuri din corpul nostru, dar chiar și așa, pot fi vulnerabili la ciobire sau fracturare. Un dinte ciobit sau rupt poate fi rezultatul unei lovituri, a unei căzături sau a mestecării unui aliment foarte dur. În acest articol, vom discuta despre ce trebuie să faci dacă te afli în această situație și cum poți preveni astfel de incidente în viitor.

Tipuri de leziuni dentare


Dinte ciobit

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, un dinte ciobit nu este întotdeauna dureros sau traumatic. De fapt, este posibil să ciobești un dinte și să nu simți nicio durere. În majoritatea cazurilor, oamenii simt durere doar dacă ciobitura din dinte este suficient de mare încât să expună rădăcina sensibilă sau pulpa internă a dintelui. În majoritatea cazurilor, aceste ciobituri încep la capătul sau la marginea exterioară a dintelui și se îndreaptă spre centrul dintelui.

Dinte crăpat
Dinții crăpați sunt diferiți de dinții ciobiți în sensul că, de obicei, încep aproape de gingii și se îndreaptă spre smalț, sau filmul exterior, al dinților. Atunci când sunt severe, crăpăturile pot distruge întregul dinte, până în rădăcină și dincolo de ea. Deși este posibil să ciobești un dinte fără să simți nicio durere, dinții crăpați sunt adesea dureroși.

Ce să faci dacă ai un dinte ciobit sau crăpat


Îngrijirea la domiciliu

Deși nimeni nu dorește să se confrunte cu dinți ciobiți, crăpați sau sparti, acestea se întâmplă. Poate că mesteci o bucată de gheață sau o bomboană dură când observi ceva în neregulă în gura ta. Este o experiență pe care mulți oameni au avut-o și o cunosc prea bine.

Dinți ciobiți și sparti
Dacă dinte tău este spart sau ciobit, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să îți vezi dentistul cât mai curând posibil. Dacă aștepți, dintelui i se poate provoca mai multe daune sau poate dezvolta o infecție, care ar putea ajunge în osul maxilarului tău și te-ar putea face să ajungi la spital sau să suferi un tratament dentar costisitor. În timp ce aștepți să îți vezi dentistul, încearcă următoarele abordări de auto-îngrijire:

  • Ia un analgezic OTC. Dacă un dinte este dureros, ia un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ceva similar. De asemenea, poți clăti gura cu apă sărată pentru a reduce umflarea și inflamația și pentru a reduce probabilitatea de infecție.
  • Acoperă marginile ascuțite. Dacă dinte spart a cauzat o margine ascuțită care îți taie interiorul gurii, acoperă-l cu o bucată de ceară dentară sau gumă de mestecat fără zahăr. Acest lucru îl va împiedica să îți rănească limba sau interiorul buzei sau obrazului.
  • Mănâncă alimente moi. Este posibil să nu vrei să mănânci cu un dinte spart, dar dacă o faci, concentrează-te pe consumul de alimente moi și mestecă pe partea gurii fără dinte spart.

Dinți crăpați
În unele cazuri, îngrijirea unui dinte crăpat poate fi chiar mai derutantă decât îngrijirea unui dinte ciobit sau spart. În unele cazuri, un dinte crăpat nu va cauza nicio problemă imediată. Este posibil să ai o crăpătură foarte adâncă într-o măsea sau în altă zonă a dintelui care pur și simplu stă acolo, fără să se mărească, pentru o perioadă îndelungată. Molarii sunt în mod special vulnerabili la crăpături, deoarece aceștia absorb cea mai mare parte a forței asociate cu mestecatul.

Riscuri potențiale pentru dinții ciobiți


Un dinte ciobit necesită tratament, deoarece acesta ar putea duce la mai multe complicații în viitor. Iată câteva dintre problemele pe care un dinte ciobit le-ar putea cauza:

  • Expunerea și deteriorarea nervilor
  • Formarea cavităților (cariilor dentare)
  • Eroziunea acidă
  • Ciobirea și spargerea ulterioară a dintelui,


Cum se repară un dinte ciobit?


Dentistul tău va determina tipul de tratament pentru a repara un dinte ciobit în funcție de mărimea ciobiturii. Următoarele tratamente dentare sunt cele mai comune opțiuni de reparare pentru a te ajuta să îți restaurezi zâmbetul:

  • Coroane dentare
  • Fațete
  • Plombări colorate în culoarea dinților
  • Reconturarea smalțului
  • Sigilare dentară
  • Tratamentul de canal.

Dacă ai un dinte ciobit, este cel mai bine să vezi un dentist cât mai curând posibil. Medicul tau dentist poate repara un dinte deteriorat într-o varietate de moduri, inclusiv cu plombe, fațete și coroane. Dentistul tău îți poate oferi cea mai bună variantă de tratament pentru a-ți restaura zâmbetul.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Constanta - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro